İlk denememizde seramik kalıptan her konuda üstün performans alınması üzerine, bu konuda daha detaylı bir araştırma yapma zorunluluğu doğmuştur. Zira özellikle havacılık sektöründe kullanılan kalıplar, büyük ölçülerde olmaktadır.
Seramik imalatında kullanılan malzemelerin, genellikle %3 ile % 14 arasında bir çekme payları vardır. Bu nedenle de 3–4 Metrelik parçaların imalatı mümkün olamamaktaydı. Biz, çok uzun bir zamandır tanıdığımız bir doğal taşın burada kullanılabileceğini gördük. Tesadüf ile pratik fikrin birleşmesi, bize bu kapıyı açtı. Açılan bu kapıdan girince çoğu şey kolaylaştı. Ancak içinde bulunduğumuz ekonomik ve teknik imkânsızlıklar bizi çok zorladı ama azim ve sabırla üstesinden gelebildik.
Bu yöntem uygulanırken öncelikle hazırlanacak kalıp ölçülerinde bir kütle elde edilmektedir. CNC Dik işleme merkezinde, hazırlanan CAM programına göre işlenmektedir. Bu aşamadan sonra elde edilen parça, özel bir formülde hazırlanan seramik çamuru ile kaplanmaktadır. Yeterli kuruma sağlandıktan sonra, 1040 °C ısıya ayarlanmış fırında pişirilmektedir.Daha sonra tekrar CNC dik işleme merkezinde son şekle getirilmektedir. Gerekli ölçüm ve kontrollerden sonra sırlanarak 820 °C ısıda tekrar fırınlanır. Bu işlemlerden sonra seramik kalıp kullanıma hazır hale gelir.
Kalıplarımızın en önemli özelliği, Ra = 0,08 mm. yüzey pürüzlülüğüne ulaşılmasıdır. Diğer yöntemlerde bu kaliteye ulaşılması mümkün görülmemektedir. Kalıplarımızın ısı karşısındaki genleşme problemi yoktur. Kullanılan malzemenin 200 °C ısıda termal genleşme katsayısı 6.3774 10 -6 /°C olduğundan, ürünün planlanan ölçüleri değişmemektedir. Et kalınlığı kalıp büyüklüğüne göre, 10 – 15 mm arasında olmakta ve istenilen kalıp sıcaklığına daha çabuk ulaşılabilmektedir. Böylece enerji tasarrufu ve reçinenin normal süresinde kürleşmesi sağlanmaktadır. Vakum kaçağının tamamen önüne geçilmiş olması, bu yöntemin en önemli özelliklerindendir. Kalıplarımız tüm metal kalıplara göre çok hafif; üstelik kalıbın yüzeyine kürlenmiş kompozit yapışmadığından, parça kalıptan çok kolay ayrılmaktadır.
Patent müracaatımız 22 Haziran 2010 tarihinde başarı ile sonuçlanmıştır. Belgenin tarafımıza ulaşması tüm zorluklar ve yorgunluklarımızı bir anda unutturmuş; yerini mutluluk ve gurura bırakmıştır. |